Resturanter og butikker

Restauranter



La Torretta

Traditionelle italienske og lokale retter lavet af værtinden Rosella. Til de sidste hører vildsvin, harer, funghi porcini (Karl Johan svampe) og sorte sommertrøfler i mange varianter. Alt er hjemmelavet. Klipfisk er ikke lokal, men tilberedningen er det. Prøv Rosellas Filetti di Baccala som forret. Deres pizzaer er fremragende.

I sommerhalvåret servering i gårdhave. Lukket om onsdagen.


Pappetta

en pittoresk restaurant i kælderen i gyden lige før Bar Paradiso. Nyd en tre retters menu med  vand og al den vin i kan tylle for 15 euro. Værten Mario er også byens førende  bariton, af italiensk  X-faktor berømmelse, og det er hans døtre der synger kor når de ikkke serverer  eller går på universitetet.


Beccone

I Blera, men på den anden side af broen over kløften, ligger hotellet Beccone med et køkken, der i menukort ligner Torrettas. Om sommeren spiser man ude på kanten af en swimmingpool der er gratis for gæster og ellers koster nogle få euro at benytte.


Sor Francesco

Fremragende varieret spisekort og god husets vin. Bag en ydmyg facade i Cura lige før Bleravejen rammer Via Cassia ligger den store smukke restaurant.


Da Peppone

Villa San Giovanni in Tuscia er en meget lille naboby til Blera et par kilometer væk. Restaurantens kort er usædvanligt. Lokale retter og råvarer i nye og meget velsmagende varianter. Stedets egen forret er et helt måltid i sig selv med  f. eks. hjortecarpaccio med skovbær, røget andebryst med purløgspesto (purløg er en sjældenhed i Italien), ost med pære, nødder og kastaniehonning - eller hvad han nu har fundet på. Alt er godt der.


Valle del Burano

Ligger i landsbyen Tre Croce på den anden side af Via Cassia ca. 13 kilometer fra Blera, så det er et udflugtsmål i bil. Der går ingen bus og der er langt at gå fra togstationen. Men maden er god


Oksekødet

De står og græsser i skovtykningerne omkring Blera. Hvidgrå med lange svungne horn, magre  og adstadigt  adrette. Racen hedder Maremma. Fritgående bøffer og småkød. Hos slagteren i Blera og på restauranterne er det dem man får.


Vildsvinene

De gnuffer rundt nede i kløften og alle andre steder hvor der er skilteforbud mod at plaffe dem, medmindre man har licens til at være med til at holde bestanden nede. Man kan ikke købe kødet hos slagteren af den simple grund at alle har det liggende i fryseren hjemme, men cinghiale står på alle spisekort.


Trøflerne og de andre svampe

Når sæsonen er slut for vilde asparges i april kan man glæde sig til trøflerne. Bleras trøfler er sommertrøfler, sorte og rigelige, for resten af året til at opbevare i oliveolie

eller i fryser, der er religionskrig om det. Den dyreste ret på Torretta er oksemørbrad med trøfler. 15 euro.

Den foretrukne svamp er den der på dansk - og svensk - er kendt som Karl Johan. Pasta med  Funghi Porcini er på alle kort. Efterår og vinter kan man også lejlighedsvis få den lokale svamp som hedder Ferlingo. Den er stor som en Karl Johan, helt fast i kødet, og i sin grillede udgave på Torretta næsten lige så dyr som en Maremma-bøf.






 







 











Forretninger

Supermarked

Conad hedder Bleras supermarked.   

Der er slagter og delikatesseafdeling og hvad man ellers kan få af dagligvarer samlet på et sted. Jeg foretrækker oftest at handle i de mange små levnedsmiddelbutikker. De såkaldte Alimentari.

Min foretrukne er Albas som ligger på Piazza dei due papi bag kirken. Hun har stort set alt. Også vin til 1.60 euro for en liter drikkelig rød eller hvid tappet på en medbragt vandflaske.


Slagteren

Hvis man har set  det  langhornede  kvæg gå og græsse i skovbrynet   ved man at  byens slagter,  et kooperativ af byens  kvægbønder, leverer en ordentlig vare.   Du kan  æde den råt, hvad få andre end jeg gør, men så får du tartar  til fire for en femmer.  Det hedder tartara, med tryk  på første stavelse.

Der er også et norcineria med godt kød lige ved siden af lejligheden.


Frugt og grønt

Der er mindst fire grønthandlere. Jeg handler i den nede ved siden af brillemanden og i den i Via dei Pozzi, parallelgaden til Via Roma.



Briller minsandten

I Via Roma ligger den for mig mest forunderlige butik i en så lille by. Det er brillemanden Robertos.  Det er en fotoforretning med moderne billedbehandling og udsalg af bryllupsbillederammer i imiteret sølv og krystal. Roberto er først og fremmest optiker. Jeg har Glostrup Hospitals øjenafdelings ord for at de briller, han har lavet til mig i 15 år er perfekte på trods af at jeg har en atypisk synsfejl, der skal korrigeres for.

Roberto har de nyeste designermodeller, leveringstiden er under en uge, og prisen er en trediedel af de billigste tilbud i Danmark


Brød

Der er en bager over for supermarkedet Conad, og han har også et udsalg i Via dei Pozzi.


Pasta e basta

Ved siden af Conad laves og sælges der frisk pasta. Hans ravioli med ricotta og spinat er fremragende.


Sprut og vin

En specialforretning, der er ganske velassorteret, ligger i begyndelsen af Via Roma. Hendes billigste prosecco er glimrende.


Marked om fredagen

De fleste italienske byer har et omrejsende marked på besøg en  fast ugedag. I Blera er det fredag formiddag. Der er tøj, sko, læder og tingeltangel, men også frisk fisk, frugt og grønt. Pladsen ligger foran Oliemøllen for enden af vejen ved siden af Conad. Det er sjovt blot at snuse rundt.


Lukketider


Vær opmærksom på at alle forretninger, også supermarkedet, holder lukket  mellem 13 og 16.30. Alle hverdage, også lørdag.

Og hver torsdag er der ikke åbent om eftermiddagen.





Copyright © All Rights Reserved